"Reanimatie via telefoon redt acht levens"

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

"Reanimatie via telefoon redt acht levens"

Berichtdoor superfly » 19 aug 2010, 11:20

Het Belang van Limburg schreef:Reanimatie via telefoon redt acht levens

Phone CPR, een systeem waarbij een beller die getuige is van een hartaanval via de 100-centrale reanimatietips krijgt, heeft op één maand tijd in Limburg acht mensenlevens gered. In Hasselt liep een proefproject met het systeem en dat werd zo gunstig geëvolueerd dat het vanaf oktober in heel België zal toegepast worden.
Onderzoek heeft immers uitgewezen dat een slachtoffer van een hartaanval per minuut zonder hartmassage ongeveer 10 procent overlevingskans verliest. Wetende dat het in ons land ongeveer zeven minuten duurt alvorens er een deskundige arriveert bij een hartpatiënt, besloot Volksgezondheid in Hasselt en Luik een proefproject op te starten met het Phone CPR-systeem.

Of het systeem ook wel eens faalde? "Mensen die getuige zijn van een hartaanval zijn vaak compleet in paniek als we ze in de 100-centrale aan de lijn krijgen. Alvorens we hen de reanimatietips geven, proberen we hen dan ook eerst te kalmeren en soms lukt dat gewoon niet. Daarnaast kan ook de taalproblematiek wel eens voor problemen zorgen", aldus Maarten Mulkers, medisch regulator van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

En nog even dit: het systeem van Phone CPR richt zich alleen op hartmassage. "Mensen denken dat ze bij een reanimatie ook steevast mond-op-mondbeademing moeten toepassen en dat schrikt vaak af."


lees ook: "Noodcentrale geeft hartmassage via telefoon"
Avatar gebruiker
superfly
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1178
Geregistreerd: 20 aug 2004, 13:19

Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron