14/09/10 - Operatie NAWAY van de federale politie

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

14/09/10 - Operatie NAWAY van de federale politie

Berichtdoor Louis Van Looy » 14 sep 2010, 10:24

Veiligheidsgordel en GSM achter het stuur: gelijktijdige en nationale controles

1.555 voertuigen zijn vandaag gecontroleerd

BRUSSEL, 13/09/2010. – De federale wegpolitie heeft vandaag, maandag 13 september 2010, tussen 8 en 16 uur een grootschalige controleactie georganiseerd naar het dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van GSM van automobilisten. Controles op autosnelwegen hebben in het hele land plaats gevonden. In totaal zijn 1.555 voertuigen gecontroleerd. 556 van de gecontroleerde automobilisten droegen hun veiligheidsgordel niet en 63 gebruikten hun GSM achter het stuur. In totaal werden 1.005 ademtesten uitgevoerd: 9 personen reden onder invloed van alcohol, bij 2 hiervan heeft het parket beslist om het rijbewijs voor 15 dagen in te trekken.

Het is de eerste keer dat de federale politie een nationale actie (operatie NAWAY, staat voor National Action on Highway) organiseert op het dragen van de veiligheidsgordel en bellen achter het stuur.

Het niet-dragen van de veiligheidsgordel is een van de factoren die de fysische gevolgen van ongevallen negatief kunnen beïnvloeden. Het gebruik van een GSM achter het stuur leidt tot een verminderde concentratie en beïnvloedt dus de kans om een ongeluk te krijgen. Een bijzondere sensibilisering van de weggebruiker zou kunnen bijdragen tot een vermindering van verkeersongevallen.

Met grootscheepse controleacties, een verhoging van de zichtbaarheid en door op voorhand over deze actie te communiceren, verhoogt de politie de objectieve én subjectieve pakkans.

Op de parking van Ruisbroek (ring rond Brussel) werd er een sensibiliseringsactie georganiseerd in samenwerking met het BIVV. Automobilisten in overtreding werden uitgenodigd om de stand van het BIVV te bezoeken, of plaats te nemen in de tuimelwagen die voorzien werd door de federale politie. Bedoeling was om overtreders te sensibiliseren voor de gevaren van het niet dragen van de veiligheidsgordel en het gebruik van de GSM achter het stuur.

De operatie NAWAY 9 heeft plaatsgevonden op maandag 13 september 2010 tussen 8 en 16 uur. Er waren in elke provincie meerdere dispositieven voorzien met interceptieploegen. Meer dan 100 politieambtenaren werden ingezet op het terrein.

Het ging om de negende nationale controleactie van de federale wegpolitie. Deze acties dragen de naam NAWAY (National Action on Highway). Bij eerdere acties lag de nadruk ook al op snelheid, zwaar vervoer, bestelwagens en rijden onder invloed. Ook toen waren er in elke provincie controles.

Resultaten (17 dispositieven op 19)

- gecontroleerde voertuigen: 1.555

- nalaten van gordeldracht : 556

o waarvan 112 plaatsgenomen hebben in de tuimelwagen (op de parking Ruisbroek) om hen te sensibiliseren voor de gevaren van het niet dragen van de veilligheidsgordel.

o waarvan 444 onmiddellijke inningen voor het niet dragen van de gordel

- gsm achter het stuur: 63 onmiddellijke inningen

- andere overtredingen: 14 niet-verzekerde voertuigen, 1 voor het niet respecteren van de rij- en rusttijden en 28 voor ontbreken van het inschrijvingsbewijs

- ademtesten: 1.005 personen gecontroleerd

o waarvan 9 onder invloed: 4 intrekkingen rijbewijs 3 uur, 3 intrekkingen 6 uur en 2 intrekkingen door het parket voor 15 dagen

Astrid Kaisin

Woordvoerster

Bron: Federale politie
Kaai 142 - Professionele Hulpdiensten van Antwerpen

112Antwerpen De nieuwe hulpdienstennieuws-info-foto-site voor Antwerpen en Vlaanderen
Avatar gebruiker
Louis Van Looy
 
Berichten: 88
Geregistreerd: 01 sep 2004, 20:39
Woonplaats: Merksem-Antwerpen

Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron