14/09/10 - Europese interventieteams civiele bescherming moe

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

14/09/10 - Europese interventieteams civiele bescherming moe

Berichtdoor Louis Van Looy » 14 sep 2010, 10:31

Europese interventieteams civiele bescherming moeten nog meer zelfvoorzienend zijn
-
Auteur(s): Carine Govaert

De interventieteams van de civiele bescherming moeten minstens 96 uren zelfstandig kunnen opereren in noodsituaties. Zij moeten gedurende die termijn zelfvoorzienend zijn op het vlak van elektriciteit, voedsel en water, sanitair, vervoer, medische verzorging, enz. De bosbranden in Portugal en de overstromingen in Oost-Europa van enkele weken geleden hebben echter aangetoond dat de Europese ‘Algemene eisen voor de Europese civiele beschermingsmodules’ moeten bijgesteld worden. Besluit 2010/481 wijzigt de bestaande modules ‘Bestrijding van bosbranden met vliegtuigen’ en ‘Veldhospitaal’ en voegt 4 nieuwe modules toe met voorschriften voor capaciteit, inzetbaarheid en mate van zelfvoorziening bij bosbranden en overstromingen.

Van dertien naar zeventien modules

Beschikking 2004/277 legt de algemene eisen vast voor de Europese civiele bescherming. De eisen werden gegroepeerd in 13 modules; twee daarvan worden nu bijgewerkt door de Europese Commissie:
■Pompen met hoog debiet;
■Waterzuivering;
■Middelzware stedelijke zoek en -reddingsoperaties;
■Zware stedelijke zoek- en reddingsoperaties;
■Bestrijding van bosbranden met helikopters;
■Bestrijding van bosbranden met vliegtuigen:
-Er zijn voortaan minstens 4 bemanningen nodig i.p.v. 3;
■Uitgebreide medische post;
■Uitgebreide medische post met operatieruimte;
■Veldhospitaal:
-Het team moet ‘binnen de 12 uur’ na aankomst operationeel zijn. De huidige limiet van ‘binnen de 3 uur’ bleek niet haalbaar te zijn;
■Luchtevacuatie van gewonde rampenslachtoffers;
■Tijdelijke noodopvang;
■Chemische, biologische, radiologische en nucleaire detectie en bemonstering (CBRN); en
■Zoek- en reddingsoperaties bij CBRN-gevaren.


Er komen ook 4 modules bij :
■Bestrijding van bosbranden op de grond (module 14);
■Bosbestrijding met voertuigen op de grond (module 15);
■Bestrijding van overstromingen (module 16); en
■Redding van overstromingsslachtoffers met behulp van boten (module 17).

Bosbranden

Op het vlak van ‘Bosbrandbestrijding met voertuigen op de grond’ (nieuwe module 15) moeten de lidstaten er voortaan voor zorgen dat zij voldoende personeel en voertuigen ter beschikking hebben zodat zij continu minstens 20 brandweerlieden tegelijk kunnen inzetten, gedurende een periode van ten minste 7 dagen. Het interventieteam moet binnen de 6 uur klaar staan voor vertrek.


Bij de bestrijding van bosbranden met apparatuur vanop de grond (module 14) gelden de volgende capaciteitsvereisten:
■het vermogen om gedurende 7 dagen, 24 uur te werken;
■het vermogen om te werken in moeilijk toegankelijke gebieden; en
■het vermogen om minstens 2 km lange lijnen brandslangen met pompen te installeren of om continu verdedigingslinies te installeren.
Dit interventieteam moet binnen de 6 uur klaar staan voor vertrek en het moet continu inzetbaar zijn gedurende ten minste 7 dagen.

Overstromingen

Antioverstromingsteams hebben materiaal nodig om dammen te kunnen opwerpen en om bestaande dijken te kunnen versterken (module 16) en om vermiste personen te kunnen opsporen en gewonden te kunnen vervoeren (module 17). Zij krijgen wat meer tijd en moeten binnen de 12 uur startensklaar staan. Deze teams moeten dan wel operationeel kunnen zijn gedurende ten minste 10 dagen.

Vanaf 27 september 2010

Besluit 2010/481 dat Beschikking 2004/277 wijzigt en aanvult met 4 nieuwe modules, richt zich tot de lidstaten, en treedt 20 dagen na publicatie in werking. Dat is op 27 september.


De 17 civiele beschermingsmodules werden afgekondigd in het kader van het Europese ‘Communautair mechanisme voor civiele bescherming’. Naast de 27 lidstaten van de Europese Unie werken ook Noorwegen, Liechtenstein en IJsland mee aan dit mechanisme.

Bron:Besluit 2010/481/EU van de Commissie van 29 juli 2010 tot wijziging van Beschikking 2004/277/EG, Euratom tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Beschikking 2007/779/EG, Euratom van de Raad tot vaststelling van een communautair mechanisme voor civiele bescherming, Pb. L. 7 september 2010, afl. 236, 5-17.

Bron: Polinfo. Meer info..........lees verder..............
Kaai 142 - Professionele Hulpdiensten van Antwerpen

112Antwerpen De nieuwe hulpdienstennieuws-info-foto-site voor Antwerpen en Vlaanderen
Avatar gebruiker
Louis Van Looy
 
Berichten: 88
Geregistreerd: 01 sep 2004, 20:39
Woonplaats: Merksem-Antwerpen

Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron