12-jarigen gaan hartmassage leren op school

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

12-jarigen gaan hartmassage leren op school

Berichtdoor Freudsap » 18 sep 2010, 23:08

Binnenkort zullen 12-jarigen in Antwerpen en Brussel op school leren hoe ze een hartmassage moeten geven. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Het gaat om een proefproject van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en de ULB. De ziekenhuizen willen op die manier het aantal doden ten gevolge van een hartstilstand terugdringen.

De komende maanden wil ZNA alle Antwerpse scholen hartmassagepoppen en instructie-dvd's uitdelen. Die moeten jongeren leren om de eerste zorgen toe te dienen. De ULB start een soortgelijk initiatief in de Brusselse scholen.

"12-tot 14-jarigen zijn al in staat om de eerste zorgen toe te dienen", zegt initiatiefnemer en spoedarts Jan Stroobants. "Maar we mikken er nog meer op dat ze met de minipoppen die ze krijgen, thuis de interesse opwekken van hun ouders, ooms, tantes en grootouders. Op die manier zien de mensen hoe eenvoudig het eigenlijk is. De kinderen als leraar dus."

De artsen halen hun inspiratie in Denemarken, waar het systeem al langer met succes wordt toegepast.

Bron: De Redactie
Avatar gebruiker
Freudsap
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3691
Geregistreerd: 28 apr 2003, 23:48
Woonplaats: Regio Leuven

Re: 12-jarigen gaan hartmassage leren op school

Berichtdoor Freudsap » 28 sep 2010, 22:09

Kinderen van twaalf kunnen perfect hartmassage geven
21 sep 2010

Antwerpse jongeren leren reanimatietechniek op school
Met een eenvoudige pop en een instructiefilm op dvd moeten alle kinderen uit het laatste jaar lager onderwijs binnenkort leren hoe ze hartmassage moeten toepassen. Urgentiearts Jan Stroobants zal die poppen gaan verdelen op alle Antwerpse scholen. Zijn initiatief kan op bijval rekenen van onder anderen Luc Beaucourt. Jozef Leysen

'We gaan proberen zo veel mogelijk scholen te motiveren om mee te doen', zegt Stroobants. 'We zullen hen poppen bezorgen waarmee de leerlingen kunnen oefenen, en ook een eenvoudige instructiefilm. We zijn nu aan het bekijken hoe we de pakketten gaan verdelen. Ofwel geven we een pop per kind, of anders enkele per klas, waarbij de kinderen ze dan om de beurt mee naar huis mogen nemen.'

Stroobants wil niet alleen alle Antwerpse leerlingen uit het laatste jaar van de lagere scholen, kinderen van een jaar of twaalf dus, leren hoe ze hartmassage moeten geven. Stiekem hoopt hij dat de kinderen hun ouders, broers, neven, nichten, ooms, tantes, ... zullen stimuleren om ook te leren hoe ze de eerste zorg moeten toedienen. 'Kinderen van twaalf jaar zijn zelf perfect in staat om hartmassage uit te voeren', vertelt hij.

'Lovenswaardig initiatief'
Het idee kan op veel goedkeuring rekenen van die andere spoedarts, Luc Beaucourt. 'Een lovenswaardig initiatief. Hoe meer en hoe jonger kinderen hiermee in contact komen, hoe groter de kans is dat er iets van blijft hangen.' Ook volgens Beaucourt is een kind van twaalf perfect in staat om correct hartmassage toe te passen.

Jan Stroobants begint zijn campagne omdat hartmassage veel te weinig gebruikt wordt. 'Bij amper tien procent van de gevallen van hartstilstand doet een getuige hartmassage voor de hulpdiensten arriveren, blijkt uit cijfers van het ZNA. Dat is veel te weinig.' 'Het is nochtans erg belangrijk om snel te beginnen met hartmassage', zegt Stroobants. 'De pompfunctie van het hart moet blijven werken. Als het hart uitzet, zet het uit. En dan wordt echte reanimatie veel moeilijker.'

'Alle scholen'
'Onderwijsschepen Robert Voorhamme is enthousiast over het initiatief', zegt Stroobants. 'Hij wil het uitrollen in alle scholen.' Directeur Jean-Paul Gillissen van de basisschool Het Kompas in Hoboken vindt het 'op zich een goed idee' dat kinderen in het zesde jaar basisonderwijs hartmassage leren. 'Jong geleerd is oud gedaan.' Maar hij vraagt zich af hoe het praktisch zal gaan. 'Dat moeten we nog eens grondig bekijken.'

Bron: http://www.maguza.be/
Avatar gebruiker
Freudsap
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3691
Geregistreerd: 28 apr 2003, 23:48
Woonplaats: Regio Leuven


Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron