Brandweerlui krijgen meer praktijk tijdens opleiding

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

Brandweerlui krijgen meer praktijk tijdens opleiding

Berichtdoor Freudsap » 28 sep 2010, 21:48

21/09/10 18u58

De vernieuwde opleiding voor brandweerlui telt 40 uur extra opleiding, goed voor 130 uur in totaal. Die extra uren gaan vooral naar extra praktijkoefeningen die voortaan zo reëel mogelijk gehouden zullen worden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) stelde in de Vlaams-Brabantse brandweerschool in het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse de nieuwe cursus voor.

De nieuwe cursus zal voortaan identiek zijn voor de elf brandweerscholen die het land telt. De oefeningen willen zoveel mogelijk realisme nastreven. Zo zal reanimatie voortaan aangeleerd worden op bijvoorbeeld een plek dichtbij een brand, waar collega-cursisten een oefeningbrand aan het blussen zijn, en niet gewoon op een pop in een klaslokaal, verduidelijkte minister Turtelboom.

"Bij de budgetcontrole in maart 2010 hebben we 32 miljoen euro vrijgemaakt voor de brandweerhervoming. Daarvan gaat 7,5 miljoen euro naar de brandweeropleiding in al zijn vormen", zei Turtelboom. Het merendeel van de 32 miljoen euro gaat naar de geplande herschikking van de 250 brandweerkorpsen naar 32 veiligheidszones.

De vernieuwde cursus loopt sinds begin september. Delen zijn beschikbaar voor het zevende jaar integrale veiligheid van het technisch onderwijs. De cursus is online beschikbaar en werd samengesteld door specialisten uit de brandweerscholen, onder leiding van het Federaal Kenniscentrum van de Civiele Veiligheid. De bijscholing van brandweerlui is nog niet aangepakt.

Jaarlijks starten tussen de 40 en 50 aspirant-spuitgasten in elk van de 11 brandweerscholen. (belga/gb)

Bron: De Morgen
Avatar gebruiker
Freudsap
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3691
Geregistreerd: 28 apr 2003, 23:48
Woonplaats: Regio Leuven

Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron