Nieuwe ERC-richtlijnen 2010

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

Nieuwe ERC-richtlijnen 2010

Berichtdoor Koen Mertens » 18 okt 2010, 12:04

Avatar gebruiker
Koen Mertens
 
Berichten: 95
Geregistreerd: 02 sep 2003, 13:23
Woonplaats: Lede

Re: Nieuwe ERC-richtlijnen 2010

Berichtdoor Freudsap » 20 okt 2010, 14:38

Persbericht van de ERC

100.000 mensen kunnen jaarlijks gered worden.
De nieuwe ERC reanimatierichtlijnen


Jaarlijks doen in Europa 500.000 mensen een plotse hartstilstand. Het is nochthans heel eenvoudig deze harten, die meestal te jong zijn om te sterven, te helpen. Basale reanimatie uitgevoerd door een getuige verhoogt 2 tot 3 maal de overlevingskansen. Vandaag ziet men echter dat buiten het ziekenhuis slechts in 1 op 5 keer deze reanimatietechniek wordt uitgevoerd. Als deze frequentie verhoogd kan worden, zullen elk jaar 100000 mensen gered kunnen worden in Europa. De nieuwe reanimatierichtlijnen 2010 van de Europese reanimatieraad (European Resuscitation Council of ERC) zullen helpen deze doelstelling te bereiken.


Op 18 oktober, lanceert de Europese Reanimatieraad de nieuwe reanimatierichtlijnen, gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke evidenties die gepubliceerd zijn sinds de laatste herziening 5 jaar geleden. Voor leken die getuige zijn van een hartstilstand, legt Prof. Bernd Böttiger, voorzitter ERC uitdrukkelijk de nadruk op: "duw snel en hard, en start onmiddellijk! Als het slachtoffer niet antwoordt of niet reageert, duw op zijn minst 5 cm diep in het midden van de borstkas, met een minimale frequentie van 100 compressies per minuut."


De belangrijkste handeling tijdens een reanimatie is de uitvoering van borstcompressies. Iedereen - kinderen ook - kan dit doen. Het is een eenvoudige en veilige procedure, die de overlevingkansen van het slachtoffer gevoelig doen stijgen. Getuigen die getraind zijn, kunnen borstcompressies met beademeningen combineren, in een verhouding van 30 compressies voor 2 beademingen. Hoe dan ook, borstcompressies blijven essentieël, ook zonder beademing - zonder compressies treedt er onomkeerbare hersenenschade op 5 minuten na de stilstand.


"Talrijke studies omtrent de effectiviteit van reanimatieprocedures werden doorgenomen voor de nieuwe ERC richtlijnen, met bijzondere aandacht voor overtuigende wetenschappelijke evidenties en voor vereenvoudiging" verklaart Dr. Jerry Nolan, ERC Board member. Naast borstcompressies, gaat de aandacht vandaag ook naar de automatische externe defibrillatoren (AEDs), die nu reeds breed verspreid zijn op openbare plaatsen. De nieuwe ERC richtlijnen geven duidelijke boodschappen omtrent het gebruik van dit toestel: AEDs zijn eenvoudig te gebruiken, de gesproken boodschappen leiden de gebruiker in alle veiligheid doorheen het ganse defibrillatieproces. Vroegtijdig defibrilleren kan, in combinatie met borstcompressies, een levensbelangrijke procedure worden voor talrijke slachtoffers met hartstilstand.


Daarnaast, bevestigen de ERC 2010 richtlijnen het belang van de therapeutische hypothermie. Het koelen van het slachtoffer na de hartstilstand tot 32-34 °C gedurende 12 - 24 uur verhoogt aanzienlijk de kansen van een gunstig neurologische herstel. Het is echter verrassend te zien dat deze eenvoudige methode nog steeds niet toegepast wordt in talrijke spoedgevallendiensten en in ziekenhuizen in Europa. De 2010 ERC richtlijnen bevelen ook de therapautische hyptotermie aan voor pasgeborenen die een tekort aan zuurstof hebben geleden tijdens de bevalling. Onmiddellijk en harde borstcompressies, vroegtijdig defibrilleren en koeling zijn de sleutelelmenten voor de nieuwe ERC richtlijnen van 2010. Böttiger besluit: "We kunnen in Europa elk jaar 100.000 mensenlevens redden, indien iedereen - leken en professionelen - deelneemt aan deze werkmethode van zorgverlening."


Voor uitgebreidde informatie zijn de volledige richtlijnen en de posters voor de leken en porfessionnelen gratis beschikbaar op http://www.erc.edu.


Contact details:
European Resuscitation Council
Drie Eikenstraat 661
2650 Edegem
Belgium
T: +32 3 826 93 21
F: +32 3 826 93 23

E: info@erc.edu

Voorzitter ERC
Bernd W. Böttiger, M.D., D.E.A.A., F.E.S.C.
Professor and Chairman of the Department of Anaesthesiology and Intensive Care Medicine
University Hospital,
University of Cologne
Tel.: +49 221 478 48 07
Avatar gebruiker
Freudsap
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3691
Geregistreerd: 28 apr 2003, 23:48
Woonplaats: Regio Leuven


Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron