Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Artikels, publicaties, omzendbrieven,... kortom: alles wat met de hulpdiensten te maken heeft en de moeite is om door te nemen.

Moderator: Admin Team

Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Berichtdoor Freudsap » 01 okt 2011, 20:54

Gespecialiseerde takelfirma's die door de politie worden opgevorderd om de rijbaan vrij te maken, krijgen een zwaailicht om sneller ter plaatse te geraken.
'We hebben weliswaar nog het advies van enkele experts verkeersveiligheid gevraagd en de concrete details worden nog uitgewerkt. Maar in principe gaan we ermee akkoord dat takelfirma's, wanneer ze door de politie worden opgeroepen, zich in het verkeer prioritair mogen gedragen', zo bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V). 'Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat de takelwagens op de pechstrook mogen rijden en dat ze geluidssignalen en een zwaailicht kunnen gebruiken, met als doel sneller ter plekke te geraken.'

Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om de gespecialiseerde, veelal grotere takelbedrijven waarmee de overheid via het Fast-project samenwerkt om na een ongeval de rijbaan snel weer vrij te krijgen.

De opmerkelijke maatregel komt er na een overleg dat de Vlaamse minister van Mobiliteit, Hilde Crevits (CD&V), de afgelopen dagen hield, nadat begin deze maand enkele zware ongevallen op onze wegen gigantisch fileleed hadden veroorzaakt. Onder andere de automobilistenvereniging Touring hekelde toen het feit dat takelfirma's vaak moeilijk ter plaatse geraken met hun materiaal, onder andere omdat ze de pechstrook niet mogen gebruiken en zelf ook vast komen te zitten in de file.

Crevits hoopt met onder meer deze maatregel de rijbaan nog sneller vrij te krijgen na een ongeval. 'Wanneer zich in de toekomst zware, complexe ongevallen voordoen, gaan we onze aanpak om de weg vrij te krijgen voortaan ook achteraf evalueren, kwestie van daar telkens lessen uit te trekken. Tot nog toe gebeurde dat niet.'

De minister verklaarde zich gisteren in de commissie Mobiliteit ook voorstander van het aanschaffen van zogenaamde fileschermen, waar Open VLD en later ook LDD ophebben aangedrongen. Met die schermen worden spectaculaire ongevallen aan het gezicht van automobilisten onttrokken, om kijkfiles te voorkomen.

Bron: Het nieuwsblad
Avatar gebruiker
Freudsap
Moderator
Moderator
 
Berichten: 3691
Geregistreerd: 28 apr 2003, 23:48
Woonplaats: Regio Leuven

Re: Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Berichtdoor EFR-ekke » 02 okt 2011, 13:36

In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, eventueel even shoppen bij de buren? www.incidentmanagement.nl

Misschien iemand hier die vergelijkbaar materiaal van de duitse of engelse collega's beschikbaar heeft?

Maar dat is natuurrlijk iets dat door vele specialisten, "uurtje-factuurtje"-externe experts en tal van commissies bedacht moet worden. Zou helemaal te gek zijn als een paar man uit de praktijk dat zomaar even op een forum zouden bedenken ;-)

Overigens vind ik persoonlijk de zwaailichten en sirene overdreven voor de bergers. Werkt "hulpdienstmoeheid" in de hand bij de weggebruikers en zonder zéér duidelijke richtlijnen zie ik ze de komende jaren al overal te pas en te onpas staan te flikkeren.... Een simpele ontheffing voor de vluchtstroken voldoet prima, eventueel bij grote calamiteiten aangevuld met een politiemotor en tegenstrooms aanrijden vanaf de achterliggende (en dus door het ongeval verkeersvrije en afgeschermde) afrit (wordt: "HD oprit").

Je zoon/dochter zal op de brommer van een kruising afgemaaid worden door een "prioritair aanrijdende berger" omdat ie een kapotte auto van de snelweg moet gaan slepen omdat we anders 2 minuten langer in de file staan (die iets verderop weer stilstaat bij de wegwerkzaamheden!).

De enorme economische belangen waarmee geschermd wordt zijn volledig terrecht en het kóst ook klauwen met geld, maar laten we niet vergeten dat die bedragen ontstaan door verwaarloosbaar kleine schadepostjes van de individuele file-deelnemers te vermenigvuldigen met héél véél auto's en dat dan te vermenigvuldigen met héél véél, veronderstelde, forfaitair begrootte (want niet exact te meten), gevolgschade. Als we die rekensom zouden gebruiken bij de schadeloosstelling van slachtoffers bij geweldsmisdrijven.....

Stond er gisteren nog een artikel op nu.nl dat de filedruk afgelopen jaar fors was afgenomen door het lager aantal wegwerkzaamheden.... zit wellicht meer winst in. (link: http://www.nu.nl/binnenland/2152011/filedruk-afgelopen-jaar-afgenomen.html

Frank
"No I am not scared. And neither should you be!" (M.S.S.)

De mening van de poster is en blijft altijd de persoonlijke mening van de poster en niet van de duikclub, recovery-team, Rode Kruis of ambulance-dienst of opleidingsinstituut.
Avatar gebruiker
EFR-ekke
 
Berichten: 260
Geregistreerd: 24 sep 2007, 12:31
Woonplaats: Lanaken

Re: Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Berichtdoor lagrouerik » 04 okt 2011, 21:46

en wij maar mooi stoppen aan het kruispunt als we opgeroepen zijn..... ;-)
lagrouerik
 
Berichten: 41
Geregistreerd: 10 aug 2009, 16:07
Woonplaats: moorslede

Re: Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Berichtdoor Fabian » 30 okt 2011, 20:14

Hoi,

Ja in sommige situaties zal dit wel zen voordelen hebben, enkel nog afwachten hoelang de eerste reacties van verkeerd gebruik gaan komen.
En ja, de anonimiteit voor de (opgeroepen)vrijwilligers is een knelpuntje he, van thuis naar de kazerne is voor mij maar om de hoek, maar om van het werk te komen is dit veelal frustrerend.

Greetz
Fabian
 
Berichten: 64
Geregistreerd: 05 maart 2005, 21:02
Woonplaats: Lebbeke

Re: Takelfirma's krijgen sirenes en zwaailicht

Berichtdoor SgtSafke » 02 nov 2011, 22:13

Wait and see. :shock:
Alles wat ik hier post berust enkel op mijn persoonlijke mening.
Interventies regio Kortrijk, Roeselare, Menen en Ieper SMS 0477/840141
Avatar gebruiker
SgtSafke
Moderator
Moderator
 
Berichten: 1893
Geregistreerd: 04 jan 2009, 18:52
Woonplaats: West-Vlaanderen


Keer terug naar Voor u gelezen...

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron